mopane kwekerij in zambia

In Nederland zijn vooral de meelworm, buffaloworm, krekel en sprinkhaan bekend als insecten voor menselijke consumptie. In Afrika en Azië staan ook veel andere insecten op het menu. In zuidelijk Afrika is de Mopane rups een heel populair insect. Er worden grote hoeveelheden gevangen, gedroogd en weer verkocht op lokale markten. Ook tussen de verschillende landen vindt een levendige handel plaats.

De economische waarde van de Mopane rups is groot, maar ze worden nauwelijks gekweekt. Een ondernemende Zambiaan heeft het plan opgevat om te onderzoeken of het kweken van Mopane rupsen en andere insecten kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van kinderen (bestrijding eiwit tekorten) en de lokale economie. Boeren en vrouwen kunnen door het kweken van insecten inkomsten genereren.

De Zambiaan heeft Insectsforall gevraagd om een eerste onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het opzetten van een eigen insectenkwekerij.

Wilt u bijdragen aan deze vorm van ontwikkelingshulp? Neemt u dan contact op met Bas Godschalk via bas.godschalk@insectsforall.nl